Головна |  |  Четвер, 28.03.2024, 13:04
» Меню ПОРТАЛУ

» Статті по розділах
Фильмы онлайн новости [25]
Свіжі статті новини
Филмы о Пчеловодстве [22]
Новые фильмы не о пчёлах [1]
Цікаві новини [62]
Для начинающих или желающих начать [12]
Для начинающих или желающих начать
Телесюжеты о пчелах [26]
Телесюжеты о пчелах
Оборудование [6]
Оборудование
Художественные фильмы с пчелами [4]
Художественные фильмы с пчелами
Документальное [9]
Документальное
Лекции [12]
Лекции
Пчеловодство РОССИЯ [5]
Пчеловодство РОССИЯ

» Вхід

» Опитування
Яку породу бджіл ви утримуєте?
Всього відповідей: 570

» .
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона

Головна » 2012 » Січень » 28 » Діастазне число що вимірює і що це таке? Відповідь.!
17:45
Діастазне число що вимірює і що це таке? Відповідь.!
Останнім часом все частіше можна почути термін «діастаза», «діастазне число» від покупців меду, а частіше, від продавців фальсифікованих медів. Що таке діастазне число ці люди, найчастіше, не знають, тому спотворюють його призначення і суть. Мимоволі на думку спадає відома цитата: «Краще повне незнання, ніж половина знання».

Дикий ринок меду, який ми зараз маємо, намагаючись знайти цивілізований вигляд, зайшов вже так «далеко», що з'явилася торгівля медом по сортах. Нічого не маю проти. Так і повинно бути. Відомо, що на Заході, на який ми весь час посилаємося, ціна на найдорожчий і найдешевший сорт меду відрізняється більше 10 разів. Як пояснити це покупцеві?

Давайте, далеко не підемо. Візьмемо автобензин. Є у нього такий показник - октанове число. Начебто тут все красиво. Чим вище октанове число, тим краще бензин. Здорово! А як би такий же фокус проробити з медом? Ну-ка заглянемо у ветеринарні дослідження меду. Ага! Є! Якийсь діастазне число! У мене написано 15,3, а у сусіда по прилавку? Ха-ха! У нього 12,0! Все! Мій мед краще!

Давайте відкинемо життєвий гумор і сатиру і розберемося, що ж насправді означає діастазне число?
Що таке діастазне число?

Найважливішими складовими натурального меду є ферменти. Це складні органічні речовини-каталізатори, значно прискорюють процеси розщеплення і окислення їжі, її переварювання і засвоєння.

Ферменти в мед вносять бджоли. За деякими даними, ферментів в меді кілька десятків. Діастаза - один з них, і не найголовніший.

Чому лабораторії перевіряють саме діастазу? Відповідь проста. Такі дослідження найменш трудомісткі, у порівнянні з іншими, наприклад, перевірка інвертази. Щоб не втомлювати читача, перерахуємо лише кілька найбільш відомих ферментів, що містяться в меді: інвертаза, діастаза, амілаза, каталаза, пероксидаза та ін

Відомо, що активність цих ферментів дуже висока, і зберігається при багаторазовому розведенні зразка водою (до 10000 раз).

Діастазне число виражає кількість мілілітрів 1%-ного розчину водорозчинного крохмалю, яке розкладається за одну годину амилолитическими ферментами, що містяться в одному грамі безводного речовини меду. Один мілілітр розчину крохмалю відповідає одній одиниці активності. (Ед.Готе)

Якщо хто не зрозумів - простіше. Діастазне активність - це здатність розщеплювати крохмаль.
Яке діастазне число повинне бути?

Не повірите - будь-яке, від 0 до 50. Хоча чинний стандарт передбачає не нижче 8, зовсім недавно було не нижче 5. Хоча цей показник регіональний і приймається в кожній області і краї свій (залежить від природно-кліматичних особливостей).

Цікаво, що в Гості є виняток. Це мед з білої акації (Краснодарський край, Ростовська область). Його диастазное число нормується від 0 до 5. Відомо, що це найкращий сорт меду Південних районів країни.
Навіщо визначають диастазное число?

Щоб встановити натуральність меду, нагрівався він. У меді нагрітому до 60 градусів, активність діастази стає дорівнює 0.

Однак, на думку деяких авторів, діастазне число не може служити і показником натуральності (В. І. Заїкіна). Мабуть з вищезгаданим причин.

Діастаза зіпсованого меду

У зіпсованому меді кількість діастаза підвищується прямо пропорційно ступеня його розкладання. Було б помилковим вважати такий мед цінним. Це збільшення кількості діастази треба розглядати як продукт життєдіяльності дріжджів, що викликали розкладання меду (П. І. Філіппов, А. Г. Бутов).

Останнім часом з'явилося багато меду сумнівного походження з дуже високим Діастазним числом (близько 80). Є неперевірені відомості, що в Піднебесній навчилися виробляти синтетичну діастазу і рясно «постачати» їй меду, які вони готують на своїх медових заводах.

Автор: Старчевский Андрей Николаевич
Категорія: Цікаві новини | Переглядів: 2779 | Додав: mayherav
» Теги

» Фотогалерея

» Ми в facebook

» Архів по місяцях

» Статистика
На пасеке: 1
Те кому лень регистрироваться: 1
Пчеловоды: 0

» Пасічники
AnastasiiaKrilova, igomak07

» Пошук


ПОРТАЛ БДЖІЛЬНИЦТВА© 2009-2012
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона