Головна | Статті  |  Четвер, 28.03.2024, 14:25
» Меню ПОРТАЛУ

» Статті по розділах
Медолікування [26] Лікування прополісом [19]
Маточне молочко [1] Лікування бджолоужаленням [7]

» Вхід

» Опитування
Яку породу бджіл ви утримуєте?
Всього відповідей: 570

» .
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона

Головна » Статті » Апітерапія » Маточне молочко

Маточне молочко
Маткове молочко — специфічний корм високої біологічної активності. Найактивніше воно виділяється навесні й уліт¬ку. Бджоли годують ним личинок і дорослих маток. Маткове молочко впливає на розвиток матки, її яєчників і відкладан¬ня яєць.
Бджоли годують молочком бджолиних і трутневих личи¬нок молодого віку. Але це молочко поступається матковому за хімічним складом і-за своїми властивостями. На пасіках застосовується технологія збирання маткового молочка з ма¬точників, коли його запас досягає 200-250 мґ.
Маткове молочко виділяється верхньощелепними й під¬глотковими залозами робочих бджіл. Висока активність цих залоз у виробленні корму властива бджолам молодшого віку, зайнятим роботами всередині вуликів, у тому числі й вихо¬ванням розплоду. Молочко починає виділятися в бджіл через кілька днів після народження. З 12-15-денного віку виділь-Маткове молочко — найбагатший продукт із усіх, одержу¬ваних у бджільництві. Воно містить понад 110 різних речо¬вин і зольних елементів. Свіже молочко містить: білків до 18 %, жирів — до 5 %, вуглеводів — 9-18 %, золи — 0,7-1,19 %. У ньому багато вітамінів, особливо групи В, аміно¬кислот, високоактивних речовин, що характеризують його як біокаталізатор життєвих процесів у клітинах організму. У молочку виявлено багато ферментів (інвертаза, амілаза, глюкозооксидаза, холінестераза й ін.), біоптерин, карбонові й оксикарбонові кислоти. Велике значення мають макро- і мікроелементи, що містяться в порівняно невеликих кілько¬стях (калій, натрій, кальцій, фосфор, магній, залізо, марга¬нець, мідь, нікель, кобальт, кремній, хром, ртуть, вісмут, ми¬ш'як).
Питання про вміст у матковому молочку нуклеїнових кис¬лот (ДНК і РНК) залищається дискусійним, оскільки деякі його складові частини ще не повністю вивчені.
Свіже маткове молочко являє собою желеподібну білува¬то-жовту масу з легким своєрідним запахом, на смак кислу¬вато-гостре, викликає незначне подразнення слизуватих обо¬лонок. На відкритому повітрі під впливом кисню, світла й температури в ньому відбуваються значні зміни, які призво¬дять до втрати лікувальних властивостей і псування. Молоч¬ко не повністю розчиняється у воді, частина речовин утворює суспензію. Розчини маткового молочка мають кислу реакцію.
Маткове молочко — біологічно активна речовина. Цей спе¬цифічний корм для маткової личинки впливає на розвиток статевої системи й інших органів бджолиної матки, що хар¬чується ним протягом всієї личинкової стадії.
Личинки в бджолиних чарунках харчуються молочком З дні. Оскільки склад його трохи інший, ніж маткового мо¬лочка, то з личинок, що його споживали, ростуть самки з не¬дорозвиненою статевою системою.
Висока активність маткового молочка через 2 години після виділення залозами починає поступово знижуватися. Томуправильна технологія збирання и зберігання цієї продукції має велике значення. Спеціальними дослідженнями (вирощу¬вання маток із личинок для перевірки якості молочка) дове¬дена можливість його зберігання при температурі мінус 1 °С протягом 2 місяців, від мінус 2 °С до мінус 5 °С — 6, мінус Ю °С — до 9-10, від мінус 15 °С до мінус 18 °С — протягом 12-19 місяців.
Маткове молочко проявляє біологічну дію й на організм тварин. У ньому містяться невивчені необхідні організму ре¬човини, пов'язані із продовженням життя, які впливають на ендокринні залози. Маткове молочко справляє на організм людини й тварин різноманітний ефект:
— підсилює апетит, підвищує обмін речовин, створює ба¬дьорий настрій і приплив сил, підвищує опірність до хвороб;
— представляє сильний кровотворний стимулятор: вилі¬ковує злоякісні анемії, лейкемії, фурункульози, артрити;
— відновлює функції залоз внутрішньої секреції, наприк¬лад, виліковує діабет, впливає на діяльність кори наднирко¬вих залоз.
Фармацевти його називають «апілак».
Воно сприяє прискореному росту й збільшенню маси тіла, відтворенню потомства, синтезу білків, підвищує статеву ак¬тивність, змінює склад крові й ін. Маткове молочко характе¬ризується антибіотичним, бактерицидним і бактеріостатич¬ним впливом на мікроорганізми: бактерії, віруси, гриби, деякі інші види й найпростіших. Антибіотичні властивості мають екстракти й розчини маткового молочка в концентраціях від 1:10 до 1:1000.
Розчини дуже слабкої концентрації (1:10000), навпаки, сприяють розвитку бактерій.
Протимікробна дія маткового молочка, обумовлена вміс¬том 2-деценової кислоти, зберігається 4 місяці при зниженій температурі (1 °С).
Маткове молочко поліпшує загальний обмін речовин, функції серцево-судинної системи, кровотворення, стимулює діяльність центральної й периферичної нервової системи, підвищує опірність організму інфекційним захворюванням. Позитивним є вплив маткового молочка на ендокринну сис-тему и пригнічення розвитку пухлин. Воно підвищує апетит, тонус і тургор тканин, запобігає старінню організму.
Молочко збирають у сім'ях-виховательках, де систематич¬но з личинок виховують маток. Якщо личинка досягла 4-ден-ного віку й у мисочках найбільша кількість корму, їх вики¬дають із незапечатаного маточника, а молочко вибирають. Потім на цих місцях прищеплюють личинок, і так сім'я про¬довжує виробляти продукцію протягом 3 і більше тижнів.
Вихід молочка пов'язаний із породними й індивідуальни¬ми особливостями бджолиних сімей. .Бджоли з підвищеною схильністю до роїння закладають багато маточників і добре виділяють молочко; Найпродуктивнішими з них є сім'ї жов¬тої кавказької породи (кубанської).
Для збереження лікувально-профілактичних властивос¬тей молочка виготовляють його спиртову емульсію (10 г мо¬лочка на 90 г спирту). Продовжує період його зберігання ви¬сушування способом ліфолізації в герметично закритому посуді без світла (до 1-2 років навіть при кімнатній темпера¬турі), У домашніх умовах практикують змішування молочка з медом, Фармацевтична й парфюмерно-косметична промис¬ловість виробляє зі свіжого молочка таблетки, пігулки, мазі, креми й ін.
Маткове молочко (апілак) призначають при атеросклерозі, коронаросклерозі, стенокардії, гіпертензійному синдромі, астенічних станах і функціональній статевій слабості (імпо¬тенції), вгасанні лактації.
Дослідження показали, що у хворих із вираженим ате¬росклерозом зі схильністю до спастичних реакцій коронар¬них і мозкових судин після лікування апілаком поліпшува¬лося загальне самопочуття, знижувався артеріальний тиск. Хворі з астенічними станами після приймання апілаку по¬чинали набирати вагу, у них зникали адинамія, головні болі, стомлюваність, надмірна пітливість, різко зменшувалася дратівливість, налагоджувалися сон і апетит, збільшувала¬ся кількість гемоглобіну, нормалізувався артеріальний тиск, У хворих з імпотенцією після приймання апілаку статева функ¬ція нормалізувалася. Однак застосовувати маткове молочко як лікувальний засіб треба після консультації з лікарем, оскільки існує ряд протипоказань. Так, не можна вживати його при захворюван¬нях надниркових залоз, гострих інфекціях, а також людям, що страждають хворобою Аддісона. Деякі люди мають підви¬щену чутливість до маткового молочка. Тому при перших оз¬наках його нестерпності або побічних явищ, що виникають в організмі під час приймання (почервоніння, місцеве запален¬ня, кропив'яна висипка, порушення сну й ін.), краще відмо¬витися від застосування цього сильнодіючого засобу

Категорія: Маточне молочко | Додав: mayherav (03.03.2010)
Переглядів: 1352 | Рейтинг: 0.0/0
» Теги

» Фотогалерея

» Ми в facebook

» Статистика
На пасеке: 1
Те кому лень регистрироваться: 1
Пчеловоды: 0

» Пасічники
AnastasiiaKrilova, igomak07

» Пошук


ПОРТАЛ БДЖІЛЬНИЦТВА© 2009-2012
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона