Житель Білокриниці Анатолій Щирба народився у родині
бджолярів. Унікальне ремесло передали йому дід Єфрем та батько Дмитро.
Згодом він сам завоював великий авторитет серед пасічників.
- Анатолію Дмитровичу, розкажіть, будь ласка, про ваші перші шляхи у сімействі пасічників…
- Ще у 1937 році дід Єфрем Варфоломійович мав 10 вуликів із
бджолосім’ями. У батька Дмитра Єфремовича перший вулик з’явився в 1948
році і я вже з 6-річного віку ходив з ним на пасіку. Він виймав рамки,
обтрушував їх, качав мед, а я старанно допомагав, чим міг.
- А як започаткували власну пасіку?
- У 1994 році, із початком будівництва вже нашого із дружиною
сімейного дому, батько подарував нам 10 вуликів і з того часу доглядаємо
їх.
- Робота з цими корисними комахами потребує особливої любові і
відданості, горіння і терпіння. Вони дуже не люблять сторонніх запахів,
передусім різких парфумів, а про запах алкоголю і мови не може бути.
Я намагаюся якомога частіше бути біля вуликів. Буває, бджілки лазять
по мені, про щось дзеленчать, можу навіть легенько погладити їх крильця,
розмовляю з ними.
- Скільки триває робочий день у бджолиних сім’ях?
- Як правило при погожій погоді робочий день бджіл–трудівниць починається о 4 ранку, а завершується майже при заході сонця.
- Коли ви збираєте мед?
- Ми, бджолярі, кваліфікуємо мед за сезонами цвітіння. Я, скажімо,
качаю весняний (травневий) мед, літній гречаний та з липи, з акації,
осінній з конюшини і різнотрав’я, квітковий та падевий (останній).
Розрізнити їх можна за кольором. Скажімо, білий – з лагідних
травневих квітів, темніший – гречаний, жовтий – з осінніх квітів. Кожен з
них має багато вітамінних та інших корисних речовин і при певній недузі
є помічним.
- Не дарма люди кажуть, що бджоли є не тільки
найпрацьовитішими крилатими трудівницями на землі, а й наймудрішими
фармацевтами, які забезпечують нас ліками. Яка ваша думка щодо цих
тверджень?
- Ці твердження людей дуже вірні, бо кожна продукція бджіл - мед,
пилок, прополіс, маточне молочко, воскові стільники – особливо цінні.
Потрібно тільки вміти правильно їх вживати.
Розмову вів Борис ФЕДИШЕН.
Фото Алли ОЛЬШАНСЬКОЇ.
|