Головна | Статті  |  Субота, 21.12.2024, 12:34
» .

» Меню ПОРТАЛУ

» Статті по розділах
Сорти меду [7]

» Вхід

» Опитування
Яку породу бджіл ви утримуєте?
Всього відповідей: 570

Головна » Статті » Мед » Сорти меду

Біохімічні властивості меду
Біохімічні властивості меду Хімічний склад меду залежить від того, з яких рослин зібрано нектар. В нього входять глюкоза, фруктоза, сахароза, білкові речовини, ферменти, органічні кислоти, мікроелементи, вітаміни, воді і ін. Кількісне співвідношення перекислених інгредієнтів коливається залежно від кліматичних і ґрунтових умов. Основною складовою частиною зрілого меду є інвертований цукор в якому міститься 40% глюкози і 35% фруктози. Чим більше такого цукру в меді, тим він цінніший, так як легше засвоюється в організмі. Засвоюванню вуглеводів також сприяють вітаміни B1, B2, B6, E, K, C, фолієва кислота і ряд мікроелементів: алюміній, бор, залізо, йод, калій, нікель, олово, осмій, свинець, сірка, титан, фосфор, хлор, цинк, хром. Крім того, мед багатий на органічні кислоти: яблучну, вітамінну, лимонну, молочну, щавелеву. Його постійною домішкою є квітковий пилок, за рахунок якого він і збагачується вітамінами і білковими речовинами. Бактерицидні властивості меду визначають за часом зберігання в ньому кусочків м’яса і м’ясних продуктів. Зрілий мед зберігає їх протягом декількох років. Термін зберігання м’яса залежить від щільності меду: чим вона вища, тим більший термін. Мед зі щільністю вищою за 1,45г/см3 гарантує зберігання м’ясних продуктів більше місяця. Однак при його нагріванні вище 50°C бактерицидні властивості знижуються, а вище 70°C — практично пропадають. Щільність меду вимірюється ареометром або відношенням маси, налитої в мірну ємність до її об’єму. Мед має складний вміст: в ньому виявлено біля 300 речовин і зольних елементів. Основними речовинами, з яких складається мед є вуглеводи. Вміст окремих вуглеводів в продукті коливається в досить широких межах. За даними ряду досліджень 10–15% азотистих речовин в меді приходиться на аміносполуки. В ньому виявлено 23 вільних амінокислоти і аміни. Спектр амінокислот залежить від ботанічного походження меду, а вміст їх, попри це, від умов збору і переробки нектару бджолами. У складі меду виявлені кислоти: глюконова, яблучна, лимонна, мурав’їна, олеїнова і т.д. В складі різних медів виявлено до 120 речовин, вміст яких визначає аромат. Ці речовини представлені, головним чином спиртами, потім альдегідами, кетонами, кислотами і ефірами спиртів з органічними кислотами. З речовин в меді відомі флафонові сполуки: коротин, хлорофіл, ксапофіл. Поживні властивості меду дуже великі. Це високоенергетичний продукт: в 1кг меду міститься в середньому 13 000 Дж (джоулів) енергії. 10г меду забезпечує 1/10 добової потреби дорослої людини в енергії. Літр молока і 100г меду (кількість, яку бажано вживати за добу) містять 3970Дж (950 калорій), тобто третину потрібного добового раціону. По енергонасиченості мед займає одне з перших місць серед продуктів харчування. Наприклад, калорійність 1кг дорівнює 3150кал., пшеничного хліба — 2170кал., коров’ячого молока — 665кал., баранини — 2780кал., 1 літр сметани — 2270кал. Володіючи високими бактерицидними властивостями він містить всі необхідні для людини мікроелементи. В загальній складності їх нараховується понад 40. Вміст мінеральних речовин в меді коливається від 0,6 до 3,45%. Співвідношення між мікроелементами залежить від місцевості і квітів, з яких зібрано нектар.
Категорія: Сорти меду | Додав: mayherav (10.03.2011)
Переглядів: 973 | Рейтинг: 5.0/1
» Теги

» Фотогалерея

» Ми в facebook

» Статистика
На пасеке: 1
Те кому лень регистрироваться: 1
Пчеловоды: 0

» Пасічники
olforenko

» Пошук


ПОРТАЛ БДЖІЛЬНИЦТВА© 2009-2012
Рейтинг каталога сайтов Хмельницкого региона