Найкращим кормом для бджіл в зимовий період є натуральний мед. Тому
бджіл на зиму бажано в достатній кількості забезпечувати доброякісним
квітковим медом.
Якщо ж за різних обставин бджоли не забезпечать достатньої кількості
доброякісного меду, після складання та утеплення гнізд підгодовуйте їх
цукровим сиропом. Робити це краще у серпні — на початку вересня, коли
ще тепла погода.
Восени підгодовуйте бджолині сім’ї великими дозами — по 3—5 л за одне
давання. Сироп готуйте в емальованому, алюмінієвому або дерев’яному
посуді з розрахунку 1,5 кг цукру на 1 л води. Воду нагрійте до кипіння,
насипте мірку цукру і розмішайте до повного його розчинення. Кип’ятити
сироп не слід, а остиглий до ЗО—40 °С поставте бджолам у спеціальних
годівницях. Щоб бджоли не топилися в сиропі, у кожній годівниці повинен
бути
МЕД
Мед бджолиний – висококалорійний продукт переробки нектару рослин. Його використовують з незапам’ятних часів, про що свідчать знахідки на розкопках пам’ятників древньої культури.
Біохімічні властивості меду
Хімічний склад меду залежить від того, з яких рослин зібрано нектар. В нього входять глюкоза, фруктоза, сахароза, білкові речовини, ферменти, органічні кислоти, мікроелементи, вітаміни, воді і ін.